Zpět na úvodník | Rychlý kontakt +420 725 53 55 55 | Delicatessen, Lidická 42, Praha 5 - Anděl
Facebook | Tripadvisor | cz en
Sýry

Ochutnejte to nejlepší ze španělské kuchyně pěkně v pohodlí vašeho domova.

Sýr Manchego - skutečně vyzrálé potěšení!

Jedním z nejpopulárnějších a také nejznámějších španělských sýrů je bezpochyby Manchego pocházející z oblasti La Mancha, proslulé domoviny Dona Quijota. Vyrábí se z plnotučného mléka ovcí plemene Mancha, který se tady chová – podle něj ostatně získal také svůj název. Kromě jeho jedinečné chuti a květinového aroma, ho poznáte také podle charakteristicky vylisované kůrky. Tu mu vtiskla tradiční proutěná forma, která se používala v minulosti.

Podle rozdílného stupně zralosti se sýr rozděluje na čtyři varianty. Nejkratší dobu – 60 dní – zraje jemný, měkký a vláčný sýr Fresco. Delší dobu, přesněji půl roku, respektive 2-4 měsíce v případě, že je vyráběn průmyslově, trvá, než se do finální podoby dostane sýr Semicurado, který si vás získá svou krémovou, lehce ovocnou chutí s jemně štiplavým dozvukem. Rovněž 6 měsíců si počkáte na sýr Curado, který vyniká intenzivní chutí a vůní s odrazem karamelu a oříšků. Nejdéle – půl roku až rok – zraje Aňejo, který má drobivější strukturu, karamelový odstín a lehce nasládlou chuť.

Nejlépe si na sýru Manechego pochutnáte v kombinaci s olivami, sušenými rajčaty nebo křupavým chlebem, skvěle se hodí i pro španělské chuťovky tapas a populární je rovněž ve spojení s fíky, hrozny, jablky nebo zavařenou kdoulí. Tak, přijďte výtečný sýr ochutnat – určitě si ho zamilujete stejně jako my!